De Ik-lees-Nederlands-uitdaging!

Hoewel ik eigenlijk altijd wel een lezer ben, heb ik toch vorig jaar het lezen “herontdekt”. Dit is zeker ook het gevolg van de invloed van moderne communicatiemiddelen en de sociale media. Het is nu zo simpel om online recensies te lezen, boeken in de bibliotheek uit alle filialen te reserveren en lijstjes gelezen en nog te lezen boeken bij te houden (ik gebruik Goodreads). Deze hulpmiddelen gaven mij een impuls om weer meer te gaan lezen.

Om een beetje “bij te blijven” volg ik een aantal boekenblogs, onder andere Leesdame Luna (http://leesdame.blogspot.nl), Anna van Gelderen (http://annavangelderen.blogspot.nl)  en Theetante (http://detheetante.blogspot.be). En uiteraard die van Judith (http://boekblogger.wordpress.com).

Judith (@Leeswammes) organiseert via haar Nederlandstalige blog De Boekblogger een uitdaging om in 2013 zo veel mogelijk van origine Nederlandse boeken te lezen. Om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken om mee te doen, stelt zij ons allerlei lekkers in het verschiet. Afhankelijk van de hoeveelheid boeken kom je in aanmerking voor bijvoorbeeld een stroopwafel, een roze koek of wellicht zelfs een heuse appeltaart. Ik ben dol op stroopwafels, dus is mijn uitdaging om dit jaar minimaal 10 Nederlandse boeken te lezen.

Nu de maand april al weer om is, is het de hoogste tijd voor een eerste update. In het eerste kwartaal heb ik de volgende Nederlandse boeken gelezen:

  • Houvast – Linda Jansma (Crime Compagnie): een eigentijdse thriller, die (eerlijk gezegd) spannender was dan ik vooraf dacht!
  • De Urenfabriek – Fleur Brockhus (The House of Books): een beetje chicklit-achtig. Aardig voor tussendoor.
  • Vaslav – Arthur Japin (Arbeiderspers): Japin heeft een mooie schrijfstijl. Dit boek is gebaseerd op werkelijk geleefde levens. Bijzonder.
  • De Verbouwing – Saskia Noort (Anthos): ik heb ooit Nieuwe Buren en De Eetclub van haar gelezen. De Verbouwing past in dat zelfde rijtje.
  • Overmand – Anita Terpstra (Uitgeverij Cargo): gelezen via de app @leesditboek. Spannend, goed opgebouwd.
  • Savelsbos – Dennis Rijnvis (De Bezige Bij): dit is het debuut van Dennis Rijnvis. En ik kijk nu al uit naar een volgend werk van zijn hand! Savelsbos speelt zich af in en om de grotten in het Savelsbos. Dennis weet heel goed de klamme en tegelijk broeierige sfeer neer te zetten.
  • Man Meisje Dood – Rik Launspach (De Bezige Bij). Zó anders dan ik van te voren had gedacht! Soms een beetje ver-van-mijn-bed en hard, maar toch ook vaak genoeg zinnen en scènes om langer over na te denken.

Tot zover mijn overzicht voor de uitdaging van Judith. Het zal niet al te moeilijk zijn om de doelstelling dit jaar te halen, maar het geeft iets extra’s om op die manier met boeken bezig te zijn.

Veel leesplezier allemaal en als je een reactie wil achterlaten: graag!

theonlymrsJo

4 comments: On De Ik-lees-Nederlands-uitdaging!

Leave a reply:

Your email address will not be published.