Lid van een leesclub. En nu?

Sinds 2007 (dat is: sinds de oprichting) ben ik lid van een leesclub. Prima. En toch heb ik nu dringend behoefte aan jullie input over hoe jullie het ervaren om lid te zijn van een leesclub!

leesclub

Zo’n 6 keer per jaar komen wij bij elkaar en bespreken dan een vooraf gekozen boek. “Mijn” leesclub is van een gevarieerde samenstelling uit alle lagen van de bevolking. De gemiddelde leeftijd ligt wel behoorlijk boven mijn eigen leeftijd, maar dat mag de pret niet drukken. Meestal bestaat de groep bij de bijeenkomsten uit zo’n 10 personen.

Ik voel mij erg betrokken bij deze leesclub. Ik probeer zo veel mogelijk aanwezig te zijn bij de bijeenkomsten en dan ook het te behandelen boek gelezen te hebben. Dat laatste lukt niet altijd (druk, druk, druk), maar gelukkig kan ik, indien nodig, vrij snel lezen en kan ik dus vaak goed meepraten. Die betrokkenheid geeft een extra dimensie aan de leeservaring.

In de loop der tijd hebben wij een zekere routine opgebouwd: eerst een korte ronde waarin ieder een eerste indruk geeft, dan wat achtergrondinformatie over boek en/of schrijver en daarna een discussie over het boek, de schrijfstijl, de thema’s etc. Ten slot geven we een cijfer. Het is grappig om te merken dat meningen aan het begin van de avond door het voeren van een discussie, aan het eind van de avond gewijzigd kunnen zijn.

Inmiddels zijn we het niveau ontgroeid waarbij we niet verder kwamen dan: “ik vond het mooi – het is een leuk verhaal – het is goed leesbaar – ik vond het wel ok – “. We zijn nu in staat om een oordeel te geven over de schrijfstijl, de stilistische opbouw en het behandelde thema.

Op zich voldoet deze opbouw prima. Wat is er dan toch aan de hand?

Na een aantal jaren ben ik ook wel eens toe aan wat nieuws. Maar ja, wat voor nieuws kun je verzinnen rondom lezen? En precies daar heb ik dus jullie input nodig. Zo heb ik zelf lopen denken over het samenstellen van een powerpointpresentatie over de schrijver, het boek of het centrale thema. Of, als er op de locatie een internetverbinding is, om samen naar een relevant youtubefilmpje te kijken, voorafgaand of juist ter afsluiting van de discussie.

Kortom: ik ben op zoek naar creatieve mogelijkheden om de leesclubbijeenkomsten interactiever (en daarmee ook wat moderner) te maken.

Hoe gaat het in jullie clubs toe? Hebben jullie tips voor mij? Of vind jij het juist prettig als bijeenkomsten altijd volgens hetzelfde stramien verlopen? Misschien ben je uit principe geen lid van een leesclub. Hoe dan ook:  ik ben erg benieuwd naar alle reacties!

Veel leesplezer!

theonlymrsJo

 PS Overigens ben ik ook lid van de twitterleesclub @LeesTweeps. logo leestweeps

Daar is juist weer sprake van een heel andere dynamiek. Neem eens een kijkje op de website.

5 comments: On Lid van een leesclub. En nu?

  • Wat leuk dat je je leesclub wat interactiever wilt maken. Gebruiken jullie ook vragen waarover iedereen van te voren nadenkt?
    Overigens zit ik zelf niet bij een leesclub, maar met LeesTweeps doe ik mee!

    • Dag Inge. In onze leesclub maken we geen gebruik van voorafopgestelde vragen. Eén van de dames (een oud-schooljuf) heeft in de loop der tijd bijna automatisch de rol van leider op zich genomen (en door ons gekregen) en zij zorgt altijd wel voor wat prikkelende vragen. Het is aan de ene kant prettig en vertrouwd dat de bijeenkomsten meestal volgens hetzelfde stramien lopen, maar aan de andere kant maakt dat dus ook dat ik af en toe wat kriebels krijg en graag iets nieuws wil proberen. Ik persoonlijk vind het prettig als een leesclub een uitdaging blijft. Daarom ben ik ook zo enthousiast over LeesTweeps. De snelheid en interactie die daar plaatsvindt, geweldig! Ben jij op 8 september ook van de partij?

  • Hi Mrs Jo, Ik zit zelf bij een leesclub die ontstaan is omdat onze kinderen naar de middelbare school verdwenen en wij elkaar uit het oog dreigden te verliezen. DUs onze opbouw van een avond is iets anders (hoe is het met je zoon/dochter, wat doet ‘ie nu? – en dan het boek). VOor de variatie nodigen we ‘gasten’ uit, via-via kent dit lid een student die Chaim Potok bestudeerd, wij lezen allemaal een verschillend boek en gaan onder leiding van de student er een Potok-avondje van maken. Of we kiezen voor elkaar een gedicht uit dat we passend vinden en (proberen) uit te leggen waarom. Ook houdt onze ‘leidinggevende’ een lijst bij met de boeken en de genres die we hebben gelezen en wat er nu voor de afwisseling gewenst is.
    En als laatste: in de bieb hebben ze het tijdschrift ‘Boekdelen’ en daar worden vaak de boeken in besproken die wij lezen. Dat geeft een mooie input!

    • Dag Mieke, dank je wel voor je duidelijke reactie. Het lijkt mij dat jullie een interessante leesclub hebben met een grote betrokkenheid van de leden. Ik leen het idee van jou om eens een avond rondom een schrijver te organiseren in plaats van om 1 boek. En ik ga ook eens in mijn plaatselijke bibliotheek neuzen in Boekdelen. Mijn ervaringen komen vast wel weer in een latere blogpost voorbij. Dankjewel!

Leave a reply:

Your email address will not be published.