Ook ik las: De Teruggekeerden van Jason Mott

Enige tijd geleden heb ik gereageerd op de vraag  van Not Just Any Book naar prereaders voor het boek De Teruggekeerden van de Amerikaanse schrijver Jason Mott. Dit boek ligt in de Nederlandse vertaling (door Karin Jonkers) sinds 27 augustus in de winkels. Het boek wordt uitgegeven door Harlequin. Dat was voor mij de eerste verrassing, want bij Harlequin-boeken heb ik, eerlijk gezegd, toch een andere associatie …..

Binnen enkele dagen lag het boek keurig op de deurmat. Gauw de enveloppe geopend en daar was de volgende verrassing: de  omslag van het boek. Kijk eerst zelf maar even:

In eerste instantie had ik niet meteen in de gaten dat het hier om de omgekeerde wereld gaat. Ik zag eigenlijk alleen maar beetje vage kleuren en een licht lettertype voor de titel.

Maar bij nadere bestudering zie je dan dat er iets bijzonders aan de hand is. En dát gevoel blijft het hele boek bij je.

Er zijn al behoorlijk veel recensies en blogberichten verschenen over dit boek. Voor wie het toch nog gemist heeft: opeens komen overleden mensen terug in het leven. Hoe kan dat? Waar zijn ze geweest? Wat zijn het eigenlijk: mensen of dingen die op mensen lijken? Hoe reageer je als een overleden geliefde weer voor je neus staat? Waarom komen ze terug? Hoevéél komen er terug? En wat doe je met al die Teruggekeerden? Integreren in het gewone leven of juist isoleren?

Vanaf de allereerste bladzijde voel je in het taalgebruik de lome sfeer van de zuidelijke Amerikaanse staten. Hoewel de wereld op z’n kop staat, straalt de schrijfstijl een aangename rust uit, zelfs tijdens de rumoerige periodes. Knap dat een debutant dit weet te bereiken!

Ik vind het sowieso een knap boek. Want het is een boek dat niet uit is als het uit is. Snap je? Je blijft namelijk nog lang over het thema nadenken. Je blijft zelfs nadenken over hoe je het thema zou moeten omschrijven. En dan heb je ook meteen het punt te pakken over het genre. Is het een thriller, is het fantasy, is het een psychologische roman? Zeg het maar. Ik ben van mening dat ieder zelf maar moet beslissen of en zo ja in welk hokje dit verhaal opgeborgen zou kunnen worden. Ik houd mij daar niet mee bezig, ik heb gewoonweg genoten van alle lagen die in dit verhaal verborgen zitten. Het is boeiend om te lezen hoe mensen reageren in vreemde, niet te verklaren, situaties en hoe die situaties zich kunnen ontwikkelen waarbij mensen anders kunnen gaan handelen en denken. En hoe je zelf zou hebben gereageerd?

In het nawoord geeft de schrijver aan hoe hij aan het idee voor dit boek is gekomen en waarom hij het heeft geschreven. Ik vind dat deze persoonlijke noot extra waarde aan het verhaal geeft.

Als je een spannend verhaal of een thriller verwacht, dan weet ik niet hoe je dit boek gaat beoordelen. Als je (ook) geïnteresseerd bent in intermenselijke actie en reactie en je geen “last” hebt van een toch wel enigszins open eind, dan is dit boek een echte aanrader. En dat zeg ik vol overtuiging, zonder enige druk vanuit Not Just Any Book of de uitgever.

Veel leesplezier!

theonlymrsjo

2 comments: On Ook ik las: De Teruggekeerden van Jason Mott

Leave a reply:

Your email address will not be published.